Oprichting

Publicroam is eind 2017 opgericht. Met als doelstelling om iedereen overal veilig en automatisch toegang te geven tot gastwifi, waarbij de veiligheid en de privacy van de gebruikers goed zijn geborgd.

Uitrol

In november 2018 is de eerste aansluiting gerealiseerd op de markt in Den Haag. Vanaf dat moment zijn er steeds meer locaties bijgekomen. Begin 2019 sloten de gemeenten Valkenswaard, Heeze-Leende en Cranendonck aan gevolgd door de gemeente Den Haag. Daarna volgde een lange lijst van partijen waaronder gemeenten zoals Amsterdam, Capelle aan den IJssel, Schiedam en Rotterdam. Ook musea zoals het Stedelijk en een deel van de Openbare Bibliotheken is inmiddels aangesloten.

Winnaar privacy award 2020

In 2020 won publicroam de privacy award van Stichting Privacy First. Quote uit het jury-rapport: “De jury is vooral onder de indruk omdat de voorziening letterlijk voor iedereen in ons land – en mogelijk ook daarbuiten – grote voordelen kan bieden en daarmee grote impact kan hebben op wat we gewend zijn: één account en bij alle deelnemers automatisch en veilig online, met serieus respect voor privacy.” Het volledige juryrapport is te vinden op de website van Privacy First.